Preguntes més freqüents

On puc trobar informació sobre la CÀTix?

Primer en el suport on hi ha la CÀTix, després a www.catix.cat. En aquesta web trobareu els miralls des don poder baixar les últimes versions.

Com puc fer el DVD a partir de la imatge ISO?

Utilitzant el K3B només cal escollir lopció Grava imatge DVD del menú Eines. Utilitzant lEasy CD-ROM i el Nero Burning també es pot fer. Podeu mirar larticle de com fer-ho a http://www.softcatala.org/articles/article32.htm. Des de la consola es fa amb la utilitat wodim.

Com puc instal·lar la CÀTix en una memòria USB?

Amb el programa dinstal·lació de la CÀTix escollint el dispositiu que correspon a la memòria USB. Cal tenir en compte que cal utilitzar una partició en la memòria USB (per exemple sde1 i no sde) i que sha dinstal·lar el gestor darrencada grub (per exemple en sde).

Com puc instal·lar la CÀTix en el disc dur?

Amb el programa dinstal·lació de la CÀTix que trobareu al menú CÀTix, escollint el dispositiu que correspon al disc dur.

Com puc utilitzar el gestor darrencada del windows per arrencar la CÀTix?

Segueix les instruccions que trobaràs a la web de la CÀTix. El windows Vista i el 7 funciona duna manera i el XP i 2000 duna altre manera.

No puc arrencar des de la memòria USB o el DVD, Què puc fer?

Assegurat descollir DVD en el menú de dispositius darrencada de lordinador, que shi accedeix en engegar lordinador i prement la telca ESC, F8, F9, F11, F2 o daltres depenent de lordinador (pots consultar el manual de lordinador). Alternativament verifica que a la BIOS hi ha lopció darrencar des del DVD en primer lloc. Per entrar a la BIOS cal prémer la tecla SUPR en iniciar la màquina (en algunes màquines és F1 o alguna altra combinació de tecles, segons el que mostra la pantalla en iniciar lordinador o els manuals).

Com puc verificar que la imatge baixada per Internet és correcte?

Verifica que la suma md5 es correspon amb la de loriginal. Fent md5sum -c fitxer.md5. Pots trobar més informació amb man md5sum i a http://www.fourmilab.ch/md5/.

Com puc instal·lar una impressora?

Normalment la CÀTix detectarà i configurarà les impressores locals en el port USB automàticament. També pots utilitzar lopció Crear impressora del programa de configuració de la CÀTix. També pots fer-ho amb els programes dadministració dimpressores del kde i la interfície web utilitzant un navegador i posant http://localhost:631

Com puc navegar per Internet?

Si tens un router adsl, cablemòdem o una connexió a través de xarxa amb servidors dhcp, la configuració és automàtica. Si tens wifi protegit per contrasenya recorda introduir la contrasenya en la configuració, utilitza la icona al costat de la dinformació a la barra inferior a prop del rellotge. Els winmòdems no són suportats, perquè necessiten mòduls i configuracions especials, encara que podeu trobar molta informació a Internet per aconseguir fer-los funcionar. Si tens un mòdem sèrie utilitza lopció Marcador Internet del submenú Xarxa del menú CÀTix.

Quina és la consigna de root?

És catix sense accents i en minúscula. Cal una instal·lació especial permanent o normal per poder canviar i utilitzar consignes permanents pels usuaris. És molt important canviar la contrasenya de root quan sinstal·la la CÀTix per motius de seguretat.

Es pot escriure a les particions de disc dur?

Encara que no és el que volia, al final hem decidit muntar-ho amb accés de lectura/escriptura per facilitar lús a usuaris novells; per tant, es pot escriure a les particions del disc dur. De fet, fent mount -o remount,rw /mnt/hda1 podem fer-lo de lectura/escriptura; només cal saber la contrasenya de root que és coneguda. Per fer-la de només lectura cal posar ro en comptes de rw. Per muntar una partició ntfs cal fer-ho com a usuari root, obrim una consola (konsole), posem su i la contrasenya i fem: mount /mnt/sda1 ( si sda1 és la partició que volem muntar)

Què puc fer si lordinador es penja?

Si és per causa de maquinari no suportat adequadament, pots provar de posar alguna opció dengegada per desactivar el maquinari, per exemple noscsi.

La targeta gràfica no funciona!

Si la targeta gràfica és antiga i només es veu el cursor de la rata sobre un fons negre, prem ALT+MAJ+F12 per desactivar els efectes de lescriptori. Pots provar dutilitzar una configuració que utilitzi el framebuffer o bé el controlador genèric vesa com la configuració per màquines rebelds. També es poden utilitzar opcions dengegada per especificar el controlador gràfic amb la opció modulx=. (per exemple modulx=vga)

No em detecta la memòria correcta. Què puc fer?

Posa lopció dengegada mem=512M si tens 512 MB. La M en majúscula